torsdag 25 november 2010

Sigtuna Stadshotell 2010-11-20/21

Mitt i mysiga Sigtuna, med strålande utsikt över Mälaren ligger Sigtuna Stads Hotell. Det byggdes 1909 och genomgick 2001 en övergripande renovering med målet att bli Sveriges minsta femstjärniga hotell.

Det ÄR idag ett femstjärnigt designhotell i 30-50-tals stil möblerad med Skandinaviska designklassiker och väggar och textilier i klassisk färgsättning.
Som ofattbar bonus ingår nu Fredrik Pettersson, som tidigare var kökschef och driftschef på tvåstjärniga Edsbacka krog, i 1909 Sigtuna Stads Hotells köksteam.

Och Sigtuna Stads Hotell infriar varenda våt dröm. Rummet är tjusigt, afternoon teat precis så där som man vill ha det med snittar och scones, middagen sagolik, sängarna sköna och frukosten påkostad. Bemötandet är klanderfritt utan att kännas stelt eller corny. Allt är bra. Fruktansvärt bra.

Vi valde ett av deras paketerbjudanden: Romantisk Weekend. I det ingår en halvflaska champagne och hemgjord choklad på rummet, afternoon tea fyllt av hembakta godsaker från deras egna bageri och till kvällen en valfri middag bestående av 6-rätters avsmakningsmeny, 4-rätters säsongsmeny eller valfri 3-rätters middag ur vår A la carte.

Vi valde avsmakningsmenyn med tillhörande drycker och fuck me vilket bra val! Förutom snitsiga och välsmakande amuser serverades vi en spänstig citronmarinerad regnbågslax med pepparrot och löjrom från Kalix, helstekt krispig fläsksida från Mälardalen med blomkål, vintertryffel och nyplockad körvel, en mjäll halstrad gösfilé från Hjälmaren med saltbakade betor, spenat och hjärtmusslor, en mör kalvrygg med bräserat kalvlägg, persiljerot och sky, en ostkreation med smak av getost, valnötter och mälarhonung, för att till sist avsluta middagen med en varm chokladbakelse av mörk choklad med hallonsorbet och reduktion av mörkrostat kaffe.

Precis som på många andra finkrogar och lyxigare hotell är den ekologiska inriktningen en självklarhet, både när det gäller maten liksom omsorgen i att välja miljövänliga material under renoveringen.På deras hemsida kan man läsa att de odlar sina örter utanför hotellet. Det kan knappast bli mer närproducerat än så. Och även om de knappast är unika med den inställningen så är det sympatiskt.

En weekend på Sigtuna Stads Hotell är en toppupplevelse på alla sätt.

Om paketet:
ROMANTISK WEEKEND, 1 NATT
Från 2.250:- per person. En övernattning i dubbelrum med frukost, champagne och hemgjord choklad på rummet vid ankomst, afternoon tea samt valfri middag (tre olika alternativ).


Länkar:
Sigtuna Stads Hotell

Bilder:
Välkommen till Sigtuna Stads Hotell. Det här är lobbyn.

Vårt hotellrum hade två rum. Här är det första rummet med utsikt över Mälaren.

Det andra rummet var inredd med svenska designklassiker som laminofåtöljer och kobratelefon.

Afternoon tea serveras i salongen. Tre sorters bakverk, två sorters snittar samt scones med lemon curd, hallonsylt och färskost.

Rätt nummer tre: GÖSFILÉ
Halstrad från Hjälmaren med saltbakade betor, spenat och hjärtmusslor

Rätt nummer fyra: KALV
Kalvrygg med bräserat kalvlägg, persiljerot och sky

Rätt nummer sex: CHOKLAD
Varm bakelse av mörk choklad med hallonsorbet och reduktion av mörkrostat kaffe

Frukost med fin utsikt över Mälaren.

Matsalen.

I den här salongen serverades afternoon teat.

Den ljuvliga salongen där vi läste morgontidningarna innan vi åkte hem till stan igen.

2 kommentarer:

  1. Kul att läsa! Vi åt en fantastisk lunch där idag som jag ska blogga om vid tillfälle! Så bra!

    SvaraRadera
  2. Åh wow! Hej Elin! Vad roligt att du hittat hit. Jag ser fram mot att läsa ditt inlägg om Sigtuna.

    SvaraRadera